Travel | New Zealand | North Island | Day 2 | Huka Falls

Assalamualaikum my all readers,

Pada yang menunggu cerita tentang sambungan cerita travel aku kat New Zealand tahun lepas (baca betul-betul... tahun lepas ya... hahaha). Sorrylah, aku update sikit-sikit sebab kekangan masa (sangat! 😅).

Huka Falls dari Lookout Point

Ok... sambung balik. Masih lagi hari yang sama. Actually hari ke-2 sebenarnya. Kali ni aku nak bawa korang ke Huka Falls. Lepas dah jenjalan tengok warna-warna hijau kat Hobbiton Movie Set balik tu pulak meronda bandar Matamata City sambil makan kebab. Kali ni kita nak tengok alam semula jadi pulak. Kita tengok air! Yeay!!!

Actually kat Huka Falls nilah tempat wajib pergi untuk mereka yang nak meronda North Island. Satu kerugian kalau tak singgah sini. Kenapa aku kata rugi? Kejap lagi korang taulah apa yang aku maksudkan dengan rugi. Lagi-lagi bila aku share gambar-gambar yang best-best tentang Huka Falls ni.

Untuk ke Huka Falls, daripada Matamata City tu korang perlu masa lebih kurang 1 jam 30 minit lepas dah ambil kira pemanduan yang berhemah mengikut undang-undang jalan raya depa. Pandu ikut speed limit yang ditetapkan aje tau, guys. Kalau tak memang menempuh hazardous lah kalau tak ikut undang-undang ni.

Seperti mana di Perth, Australia, kat New Zealand pun perlu ikut limit kelajuan yang dibenarkan. Rajin-rajin tengok perabot jalan yang memang banyak terpacak sepanjang highway. Polis depa di mana-mana je tau, kawan-kawan. Silap sikit memang mendapatlah. Saman depa bukan sikit-sikit. Boleh trauma gaklah kalau dapat saman dari polis depa. Oleh kerana kami semua bukan orang ada-ada yang dengan rela hati bayar saman petik jari aje, jadi kami menjadi pemandu yang paling berhemah atas jalan. Memang akan ada sorang co-pilot yang ingatkan pemandu kalau lebih limit. Akulah tu... hahaha 😁

Laluan untuk trekking

Ok. Sambung balik tentang Huka Falls ni. Huka Falls ni salah satu air terjun yang terbesar yang berada di Waikato River, Utara New Zealand. Di mana, Waikato River ini sungai yang akan mengalir mengairi Lake Taupo, salah satu tasik semulajadi yang terkenal dan terbesar di New Zealand ni. Klik je Lake Taupo. Korang boleh baca detail Lake Taupo kat situ.

Sebenarnya ada 2 cara nak ke Huka Falls ni. Pada yang sesiapa berminat nak trekking, boleh ikut laluan yang ke Huka Falls Lookout. Jadi take time sikitlah (actually banyak jugak). Masa nak pergi tu memang trek dia menurun. So Korang akan berjalan dengan laju dan senang hatinya. Tapi... time nak balik tu, memang kena memanjat. Semput wei...

Kami masa tu tak tau, ingat dekat situ, so pergilah jalan ikut trek. dah suku jalan tiba-tiba rasa macam lain macam je. Takkan kena ikut hutan, kan? Tinjau-tinjaulah jugak kat bawah, tengok macam jauh lagi je nak ke situ. Then terfikir, macamana nak naik pulak nanti? Dengan nak kejar masa lagi. Last-last buat keputusan patah balik. Tapi sempat gak posing satu dua gambar dalam hutan. Hahaha.

Bergambar dekat trek ke Huka Falls

Masa tu ingat dah tak boleh nak ke bawah dah. Dah frust dah. So ambillah gambar kat tempat lookut yang disediakan. Berposinglah sekeping dua kat situ. Tapi dalam hati tetap rasa macam ada jalan lain ni nak ke situ. Then trylah search Huka Falls Kiosk. Jeng...jeng...jeng... Yeay! Barulah betul.

Bergambar dekat Huka Falls Lookout Point

So, kalau nak ke sini jangan salah search ye kengkawan. Nasib baiklah tak terus balik. Kalau tak rasa terkilan sangat. Masa dekat area masuk tu nampaklah kedai yang ada replika Heli. Dekat situ jugak ada kedai jual cenderahati murah. Dengar daripada blog lain depa kata t-shirt situ murah. Kami cadang balik nanti baru singgah. Tapi disebabkan keseronokkan dan kelekaan menikmati keindahan alam yang sangat cantik, kami terlepas waktu. Kedai tutup pukul 4.30 petang ye kengkawan. So tak sempat nak singgah ke situ, jadi tak dapat nak buktikan bagaimana murahnya harga t-shirt kat situ. Pada sesiapa yang sempat singgah kedai tu, silalah komen kat bawah ye.

Replika Helikopter sebelum pintu masuk ke Huka Falls


Banyak spot gambar yang menarik kat situ. Sampai-sampai je dah dihidangkan dengan deruan air yang berbunyi deras daripada tempat parking. Ya, Allah! Tak sabar rasanya nak tengok depan mata. Lalu je kat jambatan yang meretangi sungai Waikato tu, kami terkesima. Masing-masing speechless. Terbentang depan mata air deras warna biru turqoise yang betul-betul cantik. Eh! Tak dapat nak gambarkan macamana cantik tu. Subhanallah! Itu je mampu diucap time tu.



Itu baru tengok depan mata, belum lagi rasa percikkan halus air yang sesekali mengena wajah. Dengan deruannya lagi. Oh! Rasa nak terjun je dalam tu. Tapi tau, tengok daripada warna air tu mesti sejuk giler. Hati memang teringin sangat rasa nak pegang air tu. Tapi tak ada pulak tempat-tempat landai nak rasa kesejukan air tu. Jadi, kita tengok dan nikmati sajalah keindahan di depan mata tu.
Cantikkan warna air tu... sejuk, bhai!

Masa kami sampai tu memang sedang eloklah. Air baru dilepaskan. Jadi memang deras. Oh, ya. Kalau nak ke situ, ada timing-timing air dilepaskan. Masa air dilepaskan tu memang cantik. Satu lagi kalau nak gambar cantik, nak nampak jelas warna kebiruan air tu pun kena tengok cuaca. Kami dapat bezakan, air makin cantik bila matahari makin naik. So pandai-pandailah rancang perjalanan korang ye. Masa kami datang tu, kami bernasib baik sebab dapat rasa dua keadaan, masa daylight (cloudy) & masa sunlight. Jadi boleh tengok beza warna iar tu. Tapi dua-dua keadaan cantik!

Menikmati keindahan alam

Kalau nak tau info lebih lanjut berkenaan dengan Huka Falls, click sini aje Huka Falls Info . Yang selebihnya aku akan ceritakan secara detail dalam travelog yang akan aku bukukan. Dalam buku travelog aku nanti aku akan ceritakan dengan lebih detail lagi tips nak rasa kesejukan air dari Huka Falls, kisah kelakar semasa kami di Huka Falls & banyak  lagilah. Jangan lupa roger dapatkan travelog aku nanti, ya!

Aktiviti Water Rafting


Baca juga :

EH! Terjah Bumi Kiwi, Yuk!

#terimakasihsudisinggah


Comments

  1. baik noted.. Huka Falls. bestnyaaa nak buat buku !!! my dream !!
    tapi tak berbakat nak nulis buat buku hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheheh... ni pun gigih gak menaip... tapi rasa xdapat nak siapkan dlm ms terdekat buku tu sebab ada projek menulis lain nak kejar, ada deadline... kikiki... tapi awak pandai tulis blog.... suka baca lagi2 yang tentang travel...

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Subhanallah.....cantik sungguh pemandangannya. Tak sabar nak tunggu travelognya siap. KSarie booking satu buku ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehehe... baik kak sarie... Kan.. tengok dalam gambar pun cantik. Berdepan lagilah...

      Delete

Post a comment

Popular posts from this blog

Kembang Semangkuk Petua Orang Lama

Resepi : Kerepek Pisang Rangup Sedap

Resepi : Karipap Kentang Sedap