Kembang Semangkuk Petua Orang Lama

Assalamualaikum & Salam hujung minggu dunia!



Lately badan aku ni kerap kurang sihat. Kejap-kejap demam. Kebah demam, batuk pula menyerang. Rawatan secara moden dah buat. Tetap macam tu jugak. On off batuknya. Siatem imun badan aku dah mula menurun nampak gayanya ni.

Jadi aku ambil inisiatif untuk buat rawatan alternatif. Cara dia mudah, cuma buat kat rumah je pun dah memadai. Yang penting bahan-bahan cukup.

Bahan apa? Waaah... nampak cam semacam je ayat aku tu kan. Macam nak menurun pulak. Takde maknanya. Yang aku maksudkan hanya dengan resepi herba traditional untuk legakan batuk & demam. 

Hanya guna dua bahan je. Biji kembang semangkuk & gula batu. Bahan alami je. Mudah dapat bahan-bahan tu. Dekat kedai atau kedai ubat herba pun boleh jumpa.

Biji kembang semangkuk


Banyak khasiat kembang semangkuk ni. Antara yang aku dapat info khasiatnya adalah :

  1. Rawatan secara herba untuk kurangkan batuk terutama batuk kering.
  2. Rawatan herba untuk penyakit yang berkaitan paru-paru seperti asma & bronkitis.
  3. Meredakan demam.
  4. Masalah cacing dalam usus.
  5. Lancarkan sistem pencernaan.
  6. Kurangkan Sakit gigi.
  7. Menghentikan cirit birit.
Banyak lagi sebenarnya khasiat kembang semangkuk yang nama botaniknya Scaphium Longiflorum ni. Biasanya pokok ni tumbuh secara liar di hutan Malaysia juga negara ASEAN lain. Jadi memang mudah la untuk dapatkan stok.

Cakap banyak tak mau. Dekat sini aku nak kongsikan resepi simple air kembang semangkuk ni untuk cuba redakan demam & batuk.

Gula batu dapat yang natural warna perang tu lagi bagus.


Bahan-bahan :
6 biji kembang semangkuk
1 ketul gula batu (saiz sederhana - ikut manis. Biasa aku buat manis buah. Gula pasir biasa pun boleh cumanya aku lebih suka guna gula batu sebab tak berapa manis & gula batu ada khasiat tersendiri.)
1 mug besar air suam

Cara-cara :
  1. Basuh biji kembang semangkuk & gula batu.
  2. Masukkan dua-dua bahan ni terus dalam mug berisi air suam. Pastikan air tidak diisi terlalu penuh bagi mengelak melimpah bila biji kembang semangkuk ni dah mula kembang nanti.
  3. Rendam dan tunggu hingga kembang semangkuk dah kembang penuh & gula batu mencair.
  4. Sedia diminum. (Biji & kulit tu buang ye. Jangan pulak ditelan sekali. Tak memasal kena jumpa doktor pulak nanti)
Proses pengembangan sedang berlaku.

Actually yang ni cuma untuk rawatan secara herbal alternatif sahaja. Saja aku nak cuba. Mudah-mudahan dapat dikurangkan. Kalau teruk sangat tu terus ke hospital sebabnya mungkin badan kita ada penyakit lain yang kita tak tahu.

Memang segarlah air bancuhan kembang semangkuk ni. Rasa segar badan. Tapi awas! Jangan lebih dos. Walaubagaimana banyak khasiat sekalipun, makanlah secara sederhana & mencukupi.

Dah kembang penuh & boleh minum terus.


Jangan berlebihan. Apa-apa makanan sekalipun, jika diambil secara berlebihan akan menjadi racun dalam badan. Bersederhanalah!

#terimakasihsudisinggah

Comments

  1. ๐Ÿ’Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐Ÿ“ข
    ๐Ÿ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐Ÿ“ข๐Ÿ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

    Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.๐Ÿ‘‰๐Ÿผ *En Mohd Zuhairi- 0174687570*

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺๐Ÿ‘๐Ÿป

    3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

    5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .๐Ÿ’ช๐Ÿผ

    Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    *Skg sudah sembuh dr kanser.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Nani Faiza - kanser Usus Tahap 4 dan ketulan kanser 10cm telah merebak ke hati, bersabar dan setia merawat dengan jus herba ini tanpa mudah putus asa..sekarang sudah hampir sembuh sepenuh nye. *sel kanser sudah tiada.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..๐Ÿ˜‰

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐Ÿ‘‡๐Ÿป
    *En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*

    ๐Ÿ‘๐ŸปIn sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    ๐Ÿ’Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐Ÿคฒ๐Ÿผ

    *NOTE* :

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*

    ๐Ÿ˜kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Resepi : Karipap Kentang Sedap

Resepi : Kerepek Pisang Rangup Sedap